Поиск по этому блогу

понедельник, 10 мая 2021 г.

  СТРАХИ У ПІДЛІТКІВ

Підлітковий вік обумовлений змінами на фізіологічному рівні, гормональними перепадами, що призводять до частих емоційних спалахів 😤🤯😕
В даний період психіка переповнена протиріччями🎭
То все сприймається в «чорному» кольорі◼, то в» білому»◻; одна і та сама ситуація може супроводжуватись з шквалом емоцій, або взагалі ігноруватись
Такі ж протиріччя виникають і в страхах у підлітків.
Виділяють два основних страха :
📍 Я не такий як всі
📍 Я такий як всі
👉 Я не такий як всі
Це пов'язано з постійними порівняннями себе з іншими, підвищеною емоційністю(то дитина кричить ,то відчуває провину за це).Такі внутрішні протиріччя у підлітків часто викликають у батьків роздратування і типові фрази : « Я вже в твоєму віці...», « А подивись як інші...», «Як ти спілкуєшся з мамою!»... І в дитини з'являється відчуття і страх, що в мене щось не так, я якийсь не такий, що не відповідаю очікуванням батьків(оточуючих) і відповідно не отримаю від них підтримки, що можу себе якось не правильно повести, що не можу прислухатись до себе і т.д.
В подальшому це підштовхує дитину шукати авторитетного дорослого (і це не завжди батьки),або друга, на якого є можливість обпертися та отримати підтримку.
👉 Я такий як всі
Бажання бути унікальним закладене в кожного з нас, а в підлітковому віці воно особливо необхідне. Тому страх бути схожим на інших, не знайти свою індивідуальність, особливість, яка буде відрізняти його відрізняти від групи однолітків, набуває актуальності.
👉 Природні страхи
Підліток неочікувано починає боятись темряви (12-13 років), смерті, самотності. Це пов'язано із зниженням стресостійкості в даний віковий період.
❗Чи можуть батьки допомогти подолати страхи⁉️
💪🏿 Важливо, щоб сім'я для підлітка стала своєрідною «емоційно скалою», яка може підтримати 👨‍👩‍👦‍👦
👩‍👦Коли дитина заспокоїлась і емоційний накал спав, поговорити з нею. Дати зрозуміти, що ви його розумієте, що помилитися може кожен : що це нормально, коли ти нервуєш, інколи кричиш; я розумію, що тобі буває важко в певні моменти стримати свої емоції. Обговорити можливі варіанти дій в такі моменти (наприклад, підібрати слово, для нас обох зрозуміле, після якого ми припиняєм розмову на певний час, так як подальший наш діалог буде не приємний нам обом)
👨‍👦Не порівнювати вашу дитину з іншими; не розповідати, що хтось кращий, або у вас вже його віці були певні досягнення, не критикувати його зовнішність і т.д.
Знайти час і обговорили зі свою дитиною його «сильні» сторони, про те, що в нього виходить краще.
Людина схильна цікавиться тим, що в неї гарно виходить.
♦️І ПІДЛІТКОВИЙ ВІК- ЦЕ САМЕ ВІК, КОЛИ ПОТРІБНО ПОБАЧИТИ ОСОБИСТІСТЬ♦️
Коли ваша дитина буде знати свої «сильні» сторони, то не настільки болюче буде реагувати на критику, розуміючи, що в ньому теж є щось цінне. І самооцінка зберігається на належному рівні.
👩‍👧Не обезцінювати проблем дитини. Уникати фраз по типу: «Які в тебе можуть бути проблеми?», « Виростеш і взнаєш, які можуть бути проблеми!»
👨‍👧Більше «здорових» рамок та можливості мати вибір
Рамки та правила, які можна обговорити та при потребі змінити
👨‍👩‍👧‍👧 Атмосфера в сім'ї
Чим більше в конфліктів, стресових ситуацій в сім'ї, тим більше шансів для прояву страхів у підлітків.




Комментариев нет:

Отправить комментарий