Поиск по этому блогу

понедельник, 10 мая 2021 г.


В МЕНЕ ВАЖКА ДИТИНА, все робить мені на зло»...😥🤯
В категорію «важких дітей» відносять дитину, в якої неслухняність є скоріше правилом, чим виключенням. Таких дітей прийнято звинувачувати, критикувати тощо.
Насправді в це число потрапляють діти особливо чутливі та ранимі.
Звичайно в такої поведінки є причини
👇 👇 👇
Давайте розберемося хоча б з деякими із них
🛑 Боротьба за увагу
Якщо дитина не отримує потрібної кількості уваги, яка йому необхідна для нормального розвитку та емоційного благополуччя, то він знаходить свої способи її отримати -неслухняність.
Суть: батьки розізлились, насварили, але звернули увагу, емоційно «включились»
🛑 Боротьба за самоствердження
Тут дитина виступає проти надмірної батьківської опіки та влади. Дітям стає важко, коли батьки спілкуються з ними у вигляді вказівок, зауважень та перестороги. Хоча нам, дорослим, здається, що таким чином ми прививаєм правильні навички, привчаєм до порядку, попереджуєм помилки. Це звичайно необхідно у вихованні, але якщо такі зауваження та поради звучать часто, критика дуже різка, а побоювання значно перебільшені, то дитина починає протестувати. Все робить наперекір, намагаючись відстояти право на власну думку, навіть якщо рішення та дії дитини не вдалі, помилкові.
🛑 Бажання помститися
Дитина може бути ображена на батьків. Причини можуть бути дуже різні: мама приділяє більше уваги меншому брату; батьки постійно сваряться; не виконують обіцяного; не справедливі в своїх покараннях. Хоч в глибині душі дитина переживає, а на поверхні- протести, неслухняність, погано навчається в школі.
Суть «поганої» поведінки буде: «Ви зробили мені погано-хай і вам буде погано!»
🛑 Втрата віри у власні сили та успіх
Діти, переживаючи неблагополуччя в одній сфері життя, а невдачі мають зовсім в іншій. Наприклад: у дитини не складаються відносини в класі і внаслідок цього буде значно відставати у навчанні. Накопичуючи досвід критики і невдач в свою адресу від батьків та вчителів , дитина взагалі втрачає впевненість у собі.
І робить висновок: «Для чого старатись, все одно нічого не вийде. Нехай я буду поганий»
❗Велика проблема таких дітей в тому, що вони страждають від не реалізації своїх потреб (уваги, емоційності, права бути самостійним та мати свою думку, справедливого ставлення дорослих, достойної похвали та підтримки батьків) і в силу свого віку та відсутності досвіду, не знають способів як зробити (відреагувати) по-іншому.
Як поводити себе батькам⁉️
Щоб зрозуміти неслухняності дитини, батькам потрібно (як би парадоксально це не звучало) звернути увагу на власні почуття: яка емоційна реакція виникає при неслухняності і непокорі вашої дитини.
🔥Переживання батьків- це своєрідне дзеркало скритої емоційної проблеми у дитини🔥
І при різних причинах емоції будуть різні: гнів, роздратування, відчай, образа....
Тому гарним вирішенням може бути перестати реагувати на звичні вчинки дітей звичним способом, таким чином розірвати «порочне коло»: вчинок-реакція♾ Зменшити свій контроль; більше проводити час разом; попросити пробачення, якщо образили; не критикувати і відмічати найменший успіх тощо
Звичайно зробити це важко, емоції «включаються» автоматично, особливо якщо конфлікти застарілі, «зі стажем»
❗❗❗Пам'ятайте: шлях до налагодження контакту з дитиною буде довгий і можливо важкий, потребуватиме вашого терпіння.
І змінювати доведеться себе. При перших ваших спробах дитина може погіршувати свою поведінку, таким чином «перевіряючи» серйозність ваших намірів.
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий